пʼятницю, 9 січня 2015 р.

Про церкви та...

Щодо вчорашньо-сьогоднішнього про церкви. Хто в темі, той зрозуміє.

Писала цей пост у мордокнижці спочатку. Але він виявився настільки довгим, та і зміст такий, що не хотілося б загубити в безкінечній стрічці хвейсбуку.

На фасаді Михайлівського кафедрального собору (офіційна назва отієї  здоровезної фігні, що в нашому колишньому Першотравневому парку) висить табличка, що цей храм збудовано за проектом бла-бла-бла Сафронія (Дмитрука). Гроші на будівництво того одоробла виділялися як з українського бюджету так і з російського, бо були направлені на експансію і загабництво України Росією.

Так от по першому, по табличці. Всім демонструється гріховне падіння Сафронія. Книга Віри – Катехизм навчає нас, посилаючись на святоотцівську традицію: "Гордість – найнебезпечніша пристрасть і матір усіх гріхів". Цього досить, щоб істинно віруюча людина і ногою не ступила в цей "храм". Про всі інші його заслуги добре розказує навіть вікіпедія. Священник зі світськими та московськими нагородами.
Далі щось говорити про московську церкву в Україні, думаю, немає сенсу.


Поговоримо краще про нашу Українську Православну Церкву — Київський Патріархат. А саме про Черкаську єпархію.

Багато людей були у Тальному. Петропавлівський храм (українська церква) наразі стала пам’яткою міста. Побудована вона, скажімо так, багатою людиною. От просто побудована. В кого вкрав, кому не доплатив, того історія не знає. Але все таки віддав людям. Кажуть планував побудувати 7 храмів. Вірив, що сина врятує від смертельної хвороби. Не встиг...

Є в Черкасах Свято-Успенський храм який знаходиться  на території Обласного онкологічного диспансера с прекрасним настінним іконним розписом. І майже ніхто не знає, що той розпис виконав сам настоятель того храму - протоієрей Олег, а сам храм збудований на кошти прихожан Черкаської парафії. Пам’ятаю постійні конфузи людей, що заходили до храму, коли на запитання: "Скільки коштує свічка?" відповідали:"Ніскільки". Немає продавця. Поруч стоїть карнавка. Просто береш свічку, маєш що дати — опускаєш в карнавку, не маєш, то і так добре. Потім таки папірець примостили, бо часто нікого крім священника немає, а він за молитвою... недобре відволікати людину, котра молиться, а багато хто цього не знають. Ну десь так.

Ще добре пам’ятаю історію минулорічного літа про розгром і пограбування Храму Пресвятої Богородиці. Прихожани добре знають, як народжувався той храм.

Іще я пам’ятаю, як на Різдвяній проповіді 2014 року метрополит Черкаський і Чигиринський Іоан не згадав ні президента, ні уряд... а його проповідь закликала до боротьби за свободу України до останнього подиху.

І на останок. Прес-служба єпархії деякі новини публікую на сайті. Почитайте. Може тоді стане зрозуміло як і чим нас образив один волонтер. Що будемо оподатковувати з усього цього?

Немає коментарів:

Дописати коментар