четвер, 14 січня 2016 р.

Здорове харчування: майонез на вашому столі.

Так, все правильно, сьогодні мова піде про майонез. Мені часто закидають, що я занадто категорична в заправці салатів. Адже є такі, котрі олією не заправиш чи тією ж сметанкою, а потрібен майонез і нікуди від цього не дінешся. А готувати самому майонез дуже морочливо, тому найкращий вихід купити в магазині. Тим паче не все там так погано і майонези є якісні і нешкідливі.

 
Щодо якості, то я можу навіть погодитись, а от щодо нешкідливості… Тому я вирішила поділитися рецептом соусу, котрий за смаковими якостями переплюне будь який майонез, а його корисність якраз обумовлена поєднанням продуктів.
Зразу скажу, що для його приготування нам знадобиться блендер. Далі я просто дам пропорцію, котру використовую сама, але ви можете змінювати її на власний розсуд оскільки у нас всіх різні смакові вподобання.

Отже нам знадобиться:
  • яйце куряче 2 шт.;
  • олія оливкова 4 столові ложки; 
  • оцет бальзамічний 1 чайна ложка;
  • сіль, цукор за смаком (у мене на цю пропорцію солі виходить ½ кавової ложки, цукру ½ чайної ложки);
  • в залежності від салату, для якого ми готуємо соус, зелень (кріп, петрушка, розмарин), мелений перець, каперси, мариновані огірки чи гриби і т. д.
Відділяємо жовтки, додаємо дрібку солі і збиваємо в блендері до білої маси. Олію додаємо маленьким порціями і взбиваємо. Не лінуйтеся постояти біля працюючого блендера кілька хвилин, щоб маса стала однорідною. Потім додаємо чайну ложку оцту, збиваємо, далі сіль і цукор за смаком. Вони повинні повністю розчинитися. І ми фактично отримали майонез. Але в ньому немає крохмалю та лиманної кислоти, а також смакових добавок, та й олія не соняшникова. Так що це майже знаменитий соус Прованс.

Далі кожний вибере добавки, котрі йому будуть до душі. Я люблю цей соус зі свіжими травами - петрушкою, кропом та розмарином. Спочатку мілко нарізаю а потім кладу до соусу в блендер і збиваю до майже однорідної маси. Майже, тому що зелень залишиться все одно малесенькими шматочками. Але так само можна зробити грибний соус чи з огірками, на свій смак і вподобання додати мелений чорний чи червоний перець. А якщо додасте гірчицю, то отримаєте смачнючий гірчичний соус. Важливо, щоб це була саме гірчиця в зернах, котру ви попередньо перетрете в ступці. Взагалі поле для кулінарних фантазій безмежне.

Смачного вам, друзі! До наступних рецептів.

Немає коментарів:

Дописати коментар