вівторок, 22 грудня 2015 р.

Від Коляди до Йордана

Минув святий Миколай, котрий, на відміні від Святого Клауса та Діда Мороза, був реальною людиною, що жила десь приблизно 2000 років тому. Його життя  було сповнене благодіяннями та чудесами, і таким він прийшов в українську культуру.

Від Коляди до Йордана

А вже сьогодні, 22 грудня, день зимового сонцестояння, котрий в українській культурі є днем народження одного з чотирьох сезонних сонць — зимової Коляди. Саме сьогодні починається справжня зима.

З початком зими наступає і новий сезон українських зимових обрядів і свят. Їх насправді дуже багато, тому я хочу зупинитися на новорічних та різдвяних, в котрих на диво переплелися древні язичницькі та християнські традиції. Кожна традиція і кожне дійство несе свою енергетику. І коли вони неправильно використовуються чи не в тому місці, наслідки можуть бути насправді непередбачувані. Минулого року дуже часто зустрічалося плутання колядок та щедрівок та підміна одних обрядів іншими, що дуже нагадувало використання фольклорних елементів у святкуваннях за радянських часів, тому я вирішила зробити короткий екскурс в історію та символіку зимових обрядів українців.


Зимова Коляда, це як початок зими так і зародження нового життя. Різдвяні свята стали продовженням язичницького свята Коляди. І вже на Різдво співають колядки, водять козу, носять восьмикутну зірку, а прикрашені ялинка і дідух приходять в наш дім.

Символ кози прийшов до нас ще з часів Трипільської культури, що символізує урожай і плодючість і, як наслідок, багатство, достаток, велика родина. Восьмикутна зірка, котру носять під час водіння кози, є таким же древнім символом —  символом зародження  життя, символом Сонця.

В обрядах та символіці зимова Коляда поєдналася зі святкуванням Різдва. І саме на Різдво тепер ми можемо побачити і обряд обходу будинків із зіркою та козою, і саме на Різдво це дійство супроводжується виконанням колядок — спочатку це були величальні пісні українських хліборобів, пов'язані з давнім культом Сонця, а з приходом християнства в них з’явилися біблійні і світські елементи. Як приклад, всі добре знають колядку:

Добрий вечір тобі
Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився

Спочатку вона звучала трошки інакше:

Добрий вечір тобі
Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся,
Ой, радуйся, земле, ясен світ засвітився.

Після Коляди (Різдва) приходив Щедрий вечір. Його історія криється у стародавньому міфі про Меланку. За стародавнім міфом, окрім сина, у всеєдиного Лада, вірного побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Миланкою, бо вона була така мила й чарівна.
Одного разу коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Миланку й запроторив у підземне царство. Визволив її славний богатир Безпальчик-Васильчик і з нею одружився. Вшановували Меланку-Миланку за якомога багатшими столами, бо то є продовження Щедрого Вечора з усіма його добрими богами і душами предків. А в обрядових піснях обов’язково є згадування про Щедрий вечір, а будинки обходять парубоцькі та дівчачі гурти.

Саме Щедрий вечір — це той час, коли звучить знаменитий “Щедрик”, одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича. А от вже тексти, що з’явилися англійською, не мають жодного стосунку до українських свят і є просто піснею.


Завершує зимовий цикл свят Йордан. Але це свято є суто християнським не дивлячись на те, що існує безліч народних прикмет та обрядів.

2 коментарі: