середу, 30 грудня 2015 р.

Здорове харчування: Як приємно пережити святкові застілля.

Фактично в переддень Нового року, коли нас чекають довгі свята, я вирішила не публікувати нові рецепти, а дати деякі поради, щоб застілля не стали тягарем для шлунку, а зайві кілограми не додали головного болю і дискомфорту.


Отож почнемо. Найголовніше правило - це розуміти що ми їмо. Якщо ви хазяйка на цьому святі і меню в вашій владі, то можна подумати над тим, як зробити їжу смачною і не страшною. На прикладі салатів можна відмовитися від майонезу, принаймні магазинного його варіанту. Якщо на столі не буде традиційного олів'є - це може стати новою традицією. Замість майонезу є прекрасні заправки, котрі можна приготувати самому поєднуючи оливкову олію, винний оцет чи лимонний сік зі спеціями, або ж зробити таки домашній майонез, щоб без крохмалю і всяких неприємних добавок-стабілізаторів і згущувачів. Якщо ж ви гість на святі, то просто постарайтеся обходити майонезні страви стороною і ваш шлунок буде щасливий.
М'ясні страви. Тут все досить просто - чим менше жиру в м’ясній страві, тим легше шлунок справиться з нею. А ще краще, якщо ви його поєднаєте з фруктово-овочевими салатами. Теж саме стосується риби, і щодо жирності і щодо поєднання. Якщо на столі є сири, сичужні чи кисломолочні, не обходьте їх стороною. Вони принесуть більше користі ніж зла.

Гарніри. Тут все значно складніше, бо якщо ви їли м'ясо чи рибу (або і м'ясо, і рибу), то від гарнірів краще взагалі відмовитися, як і від хлібобулочних виробів, або максимально обмежити їх кількість, наприклад, галетними сандвічами з ікрою. Це буде майже аристократично.

Десерти
взагалі окрема тема, тому що той, хто вигадав його повинен навіть після смерті мучитися здуттям, метеоризму, нетравленням і іншими нещастями, котрі викликає ця вигадка кулінарії. Або інакше винахідник повинен був попередити людей, що десерт треба їсти не раніше, ніж через дві години після основної трапези. Ну не комфортно м’ясу чи рибі в шлунку поряд з тістечками чи іншими солодощами. Тому чим більші перерву ви зробите між основними стравами і солодким - тим більше подяк отримаєте від свого шлунку, а також печінки і нирок.

Ну і окремий пункт — це алкоголь і взагалі напої. Щодо всяких газованих напоїв, то якщо є змога від них відмовитися, відмовляйтеся, замініть соком, компотом чи просто негазованою водою. З алкоголем гірше, звичайно, якщо ви не належите до тих, хто його взагалі не вживає. Але й тут все просто - не поєднуємо зерно з виноградом. Тобто горілку з вином, а коньяк з пивом. Ну і міра — наше все. Зауважте, що білі столові сорти вина та ігристі вина охолоджуються перед поданням до 8-10°С, міцні подають при кімнатній температурі (16-18° С), червоні вина, в переважній більшості, подаються до столу при кімнатній температурі. Тож чим холодніше вино тим легше ми випиваємо більшу кількість алкоголю, але наслідки маємо від кількості, а не від температури.

Сподіваюся, що ці поради зможуть зробити свята більш комфортними і легшими. До зустрічі в наступному році!

Немає коментарів:

Дописати коментар