четвер, 4 лютого 2016 р.

По валютному контролю, Інвойсам і все таке

Сьогодні в мене щось перебір з публікаціями, але таке я просто зберігаю, бо питання дуже актуальне, якщо можна так виразитися. Отже новини від Пилапа Духлія щодо розрулювання питань по валютному контролю, Інвойсам і все таке (кажуть, що є люди, котрих Пилип забанив на ФБ, але це питання їх цікавить, тому хай буде повна викладка тексту, а не лише вкладення). Мене конкретно найбільше цікавлять пункти 8,9,10, тому вони окремо виділені.

По валютному контролю, Інвойсам і все таке

Пилип Духлій
19 годин тому
Отже, трохи перемоги по валютному контролю, Інвойсам і все таке.
Сьогодні в НБУ пройшла велика зустріч, організована Denis GutenkoМЕРТ (за що йому велика подяка). На зустрічі були присутні представники Національний банк України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство фінансів України, Програма USAID "Лідерство в економічному врядуванні", EasyBusiness, Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк BNP Paribas Group, а такожЮлия Павленко, що опікується експортом товарів, та я, як представник фрилансу. Загалом - 16 людей.
Було розглянуто 10 найбільш проблемних питань при експорті:

1. Продовжиться робота з розробки змін до законодавства України з метою повної відміни валютного контролю для фрилансерів. Ніхто з присутніх, включаючи НБУ не заперечує. Але, так як зміна законів - це роки з цим Парламентом, то пройшлись по існуючих проблемах.

2. Банки не приймають інвойси.
Всі присутні, включачи представників банків дійшли згоди, що наявне законодавство дозволяє використовувати Інвойси для експорту послуг без договорів і актів виконаних робіт за умови, що такий інвойс відповідає вимогам законодавства. Таким є шаблон Інвойсу, який був розроблений за участі Katerina Bozhkova та Nick Polatayko. От він https://www.facebook.com/pylyp.d/posts/1066529593358443
Якщо банк не приймає Інвойс, то це виключно незнання законодавства України співробітниками відділення банку. В такому разі ви можете звернутись до центрального офісу банку (на гарячу лінію або в відділ валконтролю), якщо це не допомогло - на гарячу лінію НБУ.
Окрім цього, ми домовились з представниками Авалю та Укрсибу, що складемо спільний лист (прес-реліз), про використання Інвойсу і ще раз розпишемо для баби Мані з віддаленного відділення як з цим Інвойсом працювати. Цей лист буде офіційний, зможете його показувати в банку.

3. Банки вимагають перекладу договорів, оферт українською.
НБУ наголосив, що переклад, відповідно до 136 Постанови НБУ - це право, а не обов"язок банку. Тобто шукайте банк, де такий переклад не вимагають і ставляться лояльно. Нажаль, відповідно до діючого законодавства, ми не можемо примусити банк користуватись англійською мовою, якщо вони цього не хочуть. Також, хочу звернути увагу, що переклад оферти ви можете зробити самі (тільки істотних умов), роздрукувати його та завірити своїм підписом (печаткою). Таким чином, ви берете на себе всі наступні проблеми з цим перекладом і знімаєте відповідальність з банку. Ніяких нотаріальних перекладів не треба. Також переклад оферти є необов"язковим якщо ви зробите Інвойс, там викладете всі істотні умови договору, і просто зробите посилання на оферту в Інвойсі.

4. Банки вимагають печатки.
Цивільний кодекс вимагає печатку тільки в тому випадку, якщо обов"язковіть її використання вказана в самому договорі. Також від вас можуть попросити печатку, якщо вона є в вашій картці зі зразками підпису, яку ви оформлювали при відкритті рахунку. Все. В усіх інших випадках вимагання наявності печатки, а особливо - закордонного контрагента є безпідставним.

5. Реквізити контрагента не завжди відомі.
201 Постанова МЕРТ несе рекомендаційний характер. Наявність всіх перелічених в ній реквізитів не обов"язкова. Ми домовились з МЕРТ, що вони зроблять відповідне роз"яснення, за результатами якого значно скоротимо обсяг Інвойсу.

6,7. НБУ пообіцяв, що зовсім скоро в 136 Постанову внесе зміни і прибере звідти паперові носії, що дозволить працювати з документами, підписаними вами за допомогою ЕЦП. Тобто ви робите Інвойс, підписуєете ЕЦП і відправляєте його в банк через Інтернет (клієнт-банк). Все, нічого носити в банк не треба, якщо ви продаєете багато дешевих товарів, то не треба друкувати гори паперу, будете зберігати все в електронному вигляді

8. Інвойс не є первинним документом.
Представники Мінфіну запевнили, що ті зміни в Закон про бухоблік, що зараз знаходяться на розгляді комітету ВР з питань податків, вирішать наші проблеми. Але вони там лежать з серпня-вересня і щось у мене мало оптимізму. У кого є бажання, напишіть, будь-ласка Ніна Южаніна і спитайте коли буде розглянуто законопроект і фрілансери, нарешті, повністю зайдуть в правове поле і не будуть ходити під штрафами.
Зі свого боку спробую написати в Мінфін листа з проханням роз'яснити чому ФОПам потрібні акти, адже звіти вони складають на підставі книги доходів, а книгу ведуть на підставі фактично отриманого доходу і актів тут ніяких нема.

9. При використанні платіжних посередників (www.2checkout.com, skrill тощо), які дозволяють отримувати гроші Свіфтом, не зовсім зрозуміло як користуватись Інвойсом і проходити валконтроль, адже платіж буде містити в собі купу клієнтів. Домовились почати обговорювати це питання в робочому порядку.

10. Юлія Павленко запропонує НБУ варіант змін до 136 Постанови МЕРТ, що зніме все питання по екпорту товарів поштою або кур"єрськими службами і зробить потім детальну інструкцію як експортувати легально (в тому числі - фрилансерам).

От такі новини, сподіваюсь, що тут є трохи перемоги.

beFree - фріланс для українців

Отже, трохи перемоги по валютному контролю, Інвойсам і все таке.Сьогодні в НБУ пройшла велика зустріч, організована...
Опубліковано Пилипом Духлієм 3 лютого 2016 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар