пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

Здорове харчування&стокове фото. Квасолевий суп.

Сьогодні п'ятниця, на носі вихідні і кожна господиня думає про те, як би порадувати сім'ю чимось смачненьким. І сьогодні я хочу розказати, як приготувати дуже смачний квасолевий суп.


Розрахунок продуктів я приводжу з розрахунку своїх потреб — каструлька на 2 л.

Отож, по складу:
  • квасоля: 1 склянка;
  • морква: 2-3 середніх морквини;
  • куряче філе: 1 штука;
  • оливкова олія: 3-7 столових ложок (залежить від того, скільки вбере в себе морква);
  • сіль, спеції за смаком;
  • зелень (цибуля, петрушка, кріп...)
Зазначу, крім всього якщо ви вирішили порадувати родину цією стравою, то про квасолю треба подбати заздалегідь — чим на довше ви замочите її, тим швидше квасолька звариться. Я люблю червону або філетову квасолю, вона містить велику кількість вітамінів і клітковини, а її вживання покращує стан шкіри, благотворно впливає на імунну систему та нервову систему. Але ця квасоля є токсичною в сирому вигляді, тому її обов'язково потрібно замочувати, бажано зі зміною води. Я замочую з вечора, тоді для готовності буде потрібно хвилин 30 і приготування буде досить швидке. Також варто хоча б на 30 хвилин замочити куряче філе — воно віддасть воді зайву рідину.

Отож коли ми вже маємо  вимочену квасолю переходимо до приготування самого супу. Заливаємо квасолю водою і ставимо варитися. В цей час чистимо моркву і нарізаємо тонкою соломкою. Розігріваємо пательню, вливаємо 3 ложки олії і протушуємо моркву. Це робиться для того, щоб β-каротин моркви  активно засвоювався організмом. Під час протушування слідкуємо за тим, щоб морква не стала сухою, і, якщо початкової кількості олії буде замало, потрібно додати ще.

Поки ми протушували моркву, наша квасолька вже достатньо проварилася, тому сміливо додаємо моркву, трошки підсолюємо і залишаємо кипіти на маленькому вогні хвилин на 30.

Дістаємо з води замочене куряче філе, промокаємо рушником, щоб не залишилось зайвої води, ріжемо невеликими шматочками і викладаємо на прогріту пательню щоб трошки протушити (можна додати максимум 1 чайну ложку оливкової олії). Насправді це робиться для того, щоб якщо в грудці все таки залишилася зайва рідина, то вона вийшла при протушуванні. І коли шматочки стануть булого кольору, то їх варто вийняти з пательні і викласти на тарілку, застелену паперовим рушником — щоб остаточно позбутися зайвого.

Дивимося на годинник і бачимо, що 30 хвилин вже пройшло. Отож додаємо курочку, сіль за смаком (якщо ще потрібно), я ще додаю кілька горошин духм'яного перцю, доводимо до кипіння і залишаємо на повільному вогні ще не менше, ніж на 15 хвилин.

Нам залишилося нарізати зелені і дочекатися поки все довариться. Зелень можна додавати в два прийоми — основну частину засипати в киплячий суп, вимкнути газ і залишити на 5 хвилин під кришкою, щоб смак зелені ввібрала рідина, потім розлити по тарілках і посипати ще й зверху невеликою її кількістю.

Овочевий салат та соковитий стейк стануть гарним доповнення до цієї страви в якості недільного обіду. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар